DIETETYK ONKOLOGICZNY

mgr Justyna Bielka-Grocka

Makaron z sezamowym tofu, bakłażanem i natką pietruszki_prosty przepis_obiad wege
17 maja 2021

Makaron z sezamowym tofu, bakłażanem i natką pietruszki

Prosty i pyszny obiad z makaronem w wersji wegetariańskiej, a właściwie wegańskiej, bo w całości przygotowany z produktów roślinnych.

Bardzo proste połączenie - tofu obtoczone w sezamie, bakłażan duszony w aromatycznych przyprawach, do smaku czosnek i imbir, dla koloru - natka pietruszki.

 

Tofu - cóż to takiego?

Tofu to nic innego jak roślinny twarożek, ściślej mówiąc - twarożek sojowy, bo otrzymywany właśnie z soi. Na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej używany jako zamiennik zarówno dla mięsa jak i innych prduktów odzwierzęcych, takich jak nabiał czy jajka.

Z wykorzystaniem tofu można przygotowywać zarówno dania w wersji wytrawnej jak i na słodko. Do wyboru mamy też sporo rodzajów tego produktu - zarówno takie o bardzo delikatnym smaku (które możemy doprawić po swojemu) jak i w wersji doprawionej. Znajdziemy też tofu twarde, jak i o miękkiej konsystencji.

Dzisiejszy przepis to pomysł na tofu takie najczęściej spotykane, o twardej konsystencji, które można kupić w kostce.

 

Makaron z sezamowym tofu, bakłażanem i natką pietruszki_prosty przepis_obiad wege

 

Makaron z sezamowym tofu, bakłażanem i natką pietruszki

- składniki na 2-4 porcje:

 

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty - ok. 250 g

  • tofu naturalne lub wędzone - 1 kostka

  • sezam - 3 łyżki

  • bakłażan - 1 duży

  • cebula - 1 sztuka, czosnek - 2-3 ząbki, imbir - pasek ok. 1-2 cm

  • olej rzepakowy - 2 łyżki, olej sezamowy - 1 łyżka (można też w całości wykorzystać olej rzepakowy)

  • przyprawy: papryka czerwona, kmin rzymski, kurkuma, curry, suszone zioła: cząber, tymianek, oregano, sól i ocet balsamiczny - do smaku

  • natka pietruszki - 1/2 pęczka lub więcej

  • mleczko kokosowe - 2-3 łyżki

 

 

Makaron z sezamowym tofu, bakłażanem i natką pietruszki

- prosty przepis:

 

  • Cebulę pokrój w piórka, przetrzyj czosnek i imbir, wrzuć na patelnię.

  • Dodaj łyżkę oleju rzepakowego (olej sezamowy dodasz później), suszone zioła, kilka łyżek wody i szczyptę soli. Duś kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

  • W międzyczasie przygotuj bakłażana - przekrój go wzdłuż na pół, następnie pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Największe plastry możesz przekroić jeszcze raz na pół.

  • Bakłażana dodaj do cebuli - na patelnię wlej też ok. 1/4 szklanki wody, dodaj resztę przypraw, dokładnie wymieszaj i duś ok. 10 minut - aż bakłażan będzie miękki. Jeśli woda w międzyczasie odparuje - dodaj jeszcze trochę.

  • W międzyczasie na drugiej patelni podgrzej pokrojone w kostkę tofu. Po chwili dodaj sezam, łyżkę oleju rzepakowego, całość skrop wodą i przyprawami (czerwona papryka, kurkuma, zioła). Dokładnie wymieszaj, aż sezam przyklei się do tofu. Podgrzewaj jeszcze chwilę (specjalnie unikam tutaj słowa 'smażenie' - im krócej smażysz, tym będzie zdrowiej :).

  • Makaron ugotuj na al dente, wymieszaj z bakłażanem i resztą towarzystwa z patelni, wyłóż na talerz. Posyp sezamowym tofu i posiekaną natką pietruszki.

  • Mleczko kokosowe wymieszaj z łyżką oleju sezamowego (dodaj też kilka łyżek wody, jeśli mleczko jest bardzo gęste) - tak przygotowanym sosem skrop dodatkowo makaron.

 

Makaron z sezamowym tofu, bakłażanem i natką pietruszki_prosty przepis_obiad wege

 

Najnowsze

w tej kategorii

 

05 kwietnia 2024
Przykładowy jadłospis, który można stosować w trakcie chemioterapii, kiedy nie występują nasilone dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Dobór produktów na
20 grudnia 2021
Lekki sernik na biszkoptach, z dodatkiem brzoskwiń i truskawkowej galaretki. Bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny! Prawie każdy
17 grudnia 2021
Galaretka truskawkowa na diecie łatwostrawnej - składniki i proporcje: Galaretka truskawkowa: 450 truskawek (mrożone) 2 płaskie łyżeczki żelatyny opcjonalnie -

Bądźmy w kontakcie

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone