SKŁADNIKI
Jaja kurze całe - 2 sztuki (100g)
Chleb żytni razowy - 2 kromki (70g)
Oliwa z oliwek - 1/2 łyżki (5ml)
Papryka czerwona - 1/3 sztuki (100g)
Szczypiorek, posiekany - 2 łyżeczki (10g)
Pomidor - 1/2 sztuki (80g)
Pomidory w puszce - 1/3 szklanki (100g)
Roszponka - 1 garść (25g)
PRZYPRAWY: sól, pieprz, papryka czerwona i słodka wędzona, oregano, czarnuszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, zeszklij na patelni z dodatkiem oliwy, szczypty soli, mielonej papryki i oregano.
Po 2-3 minutach dodaj pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj, a kiedy warzywa zaczną się gotować, wbij jajka.
Całość duś pod przykryciem przez około 3 minuty - białko powinno być ścięte, a żółtko pozostać płynne.
Szakszukę przełóż na talerz, posyp roszponką, posiekanym szczypiorkiem i czarnuszką.
Jedz z dodatkiem pieczywa.
SKŁADNIKI
Orzechy laskowe - 1/2 garści (15g)
Otręby owsiane - 2 łyżki (14g)
Płatki owsiane - 1/6 szklanki (20g)
Truskawki - 2/3 szklanki (100g)
Mięta - kilka listków (3g)
Skyr - 1 opakowanie (150g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Większość truskawek zmiksuj ze skyrem na gładki krem.
Do masy dodaj orzechy, płatki owsiane, otręby i dokładnie wymieszaj.
Całość udekoruj truskawkami pokrojonymi w plasterki i listkami mięty.
SKŁADNIKI
Łosoś, świeży - 1/3 sztuki (80g)
Makaron pełne ziarno - gniazda/wstążki - (90g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10ml)
Brokuły - 1/3 sztuki (150g)
Cytryna - 1/5 sztuki (15g)
Czosnek - 1 ząbek (5g)
PRZYPRAWY: sól, pieprz czarny i cytrynowy, papryka chili, papryka czerwona, oregano, tymianek, czarnuszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Łososia natrzyj oliwą, przyprawami i przetartym czosnkiem, skrop sokiem z cytryny lub limonki i przełóż na blachę.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut.
Kiedy łosoś się piecze - przygotuj resztę składników.
Brokuła podziel na spore różyczki - aby ugotował się równomiernie, natnij łodyżki. Następnie ugotuj go na parze lub wrzuć na kilka minut na wrzącą, lekko osoloną wodę.
Makaron ugotuj na al dente i przelej zimną wodą.
Łososia i brokuły podziel na mniejsze części i wymieszaj z makaronem. Jeśli trzeba - dopraw jeszcze do smaku.
Posyp czarnuszką i świeżymi ziołami.
SKŁADNIKI
SAŁATKA
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 1/3 sztuki (70g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5ml)
Papryka czerwona - 1/3 sztuki (100g)
Pomarańcza - 1/3 sztuki (100g)
Roszponka - 1 garść (25g)
Sałata rzymska - 2 liście (70g)
SOS
Orzechy włoskie - 1/3 garści (10g)
Czosnek - 1 ząbek (5g)
Miód pszczeli - 1/5 łyżki (5g)
Musztarda - 1 łyżeczka (10g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5ml)
Woda - 1 łyżka
PRZYPRAWY: sól, pieprz, oregano, papryka czerwona i ostra, tymianek, majeranek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Orzechy drobno posiekaj, wsyp do kubeczka. Dodaj przyprawy i pozostałe składniki sosu. Dokładnie wymieszaj.
Filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj przyprawami i łyżeczką oliwy, następnie podduś na średnim ogniu.
Na talerzu ułóż liście sałaty, paski papryki i cząstki pomarańczy.
Dodaj pokrojone w paski mięso. Całość polej sosem.
Pobierz jadłospis razem z listą zakupów, w wersji do druku - kliknij w poniższy link:
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone