OPINIE
Dane kontaktowe
Podstawową metodą leczenia w przypadku raka tarczycy jest leczenie operacyjne - polega ono na usunięciu całej tarczycy lub (znacznie rzadziej) części tego narządu. Następnie, w zależności od typu nowotworu (rak tarczycy brodawkowaty, pęcherzykowy, anaplastyczny, rdzeniasty), stopnia zaawansowania oraz indywidualnej sytuacji zdrowotnej pacjenta, dobierane jest leczenie uzupełniające.
Najczęściej zastosowanie znajduje terapia radioizotopowa z użyciem promieniotwórczego jodu.
W wybranych sytuacjach może być to teleradioterapia (rodzaj radioterapii), najrzadziej stosowana jest natomiast chemioterapia.
Niezależnie jednak od rodzaju leczenia - dieta to w każdym wypadku ważny element wspomagający. Odpowiedni sposób żywienia usprawnia regenerację organizmu w trakcie leczenia, może też zmniejszać nasilenie skutków ubocznych, a nawet wzmacniać efekty zastosowanej terapii przeciwnowotworowej (mowa tutaj między innymi o diecie niskojodowej przed leczeniem radiojodem, o czym więcej poniżej).
Również przygotowanie żywieniowe organizmu przed rozpoczęciem leczenia onkologicznego to dodatkowe korzyści - zarówno w sytuacji, kiedy planowana jest operacja, jak i pozostałe formy leczenia.
Zbilansowana, bogatobiałkowa dieta wprowadzona w okresie przedoperacyjnym (następnie kontynuowana także po operacji) usprawnia procesy regeneracyjne i gojenie rany pooperacyjnej. Korzystny wpływ diety może być widoczny już przy zastosowaniu krótkotrwałej interwencji żywieniowej wprowadzonej nawet na tydzień - dwa tygodnie przez zabiegiem i kontynuowanej w okresie pooperacyjnym (choć optymalnie jest rozpocząć przygotowanie żywieniowe z większym wyprzedzeniem).
Po operacji mogą być także potrzebne dodatkowe modyfikacje dietetyczne - takie jak:
Stosowanie diety o niskiej zawartości jodu przed leczeniem jodem radioaktywnym zwiększa wychwyt przez tkankę tarczycy radioaktywnego jodu stosowanego w trakcie leczenia - dzięki temu skuteczność leczenia może być większa.
Dieta z obniżoną zawartością jodu powinna być stosowana przez około 2-3 tygodnie przed leczeniem - korzyści są obserwowane przy zawartości jodu w diecie <200 µg/dobę, niektóre źródła wskazują na zasadność wdrożenia diety o zawartości jodu <50 µg/dobę (szczególnie w sytuacji, gdyby dieta była wprowadzona z wyprzedzeniem krótszym niż 2 tygodnie).
Nie zaleca się stosowania diety o niskiej zawartości jodu (szczególnie diety <50 µg jodu /dobę) na własną rękę - dietę, pomimo ograniczenia jodu, należy dopasować do stanu zdrowia, zbilansować w inne składniki, w przeciwnym razie może dojść do pogorszenia stanu odżywienia (co zawsze wpływa negatywnie na skuteczność leczenia i ogólną kondycję organizmu, może też nasilać skutki uboczne leczenia).
Podstawowe modyfikacje dietetyczne, które pozwolą zmniejszyć zawartość jodu w diecie a jednocześnie nie niosą ryzyka niedoborów żywieniowych to:
Informacje organizacyjne, koszty, a także możliwość rezerwacji terminu oraz wybranej opcji przez kalendarz znajdują się na stronie:
KONSULTACJE - DIETETYKA ONKOLOGICZNA
Kontakt:
justynabielka.dietetyk@gmail.com
+48 534 624 775
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone