Jadłospis uwzględnia 4 posiłki - śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Podwieczorek można też zjeść jako drugie śniadanie - pomiędzy śniadaniem a obiadem.
Każdy z posiłków można wygodnie przygotować w podwójnej porcji i połowę zostawić na następny dzień - opcja szczególnie przydatna dla zabieganych.
Wszystkie posiłki zostały skomponowane według zasad diety o niskim indeksie i ładunku glikemicznym, wszystkie są też pełnowartościowe, jeśli chodzi o zawartość białka, tłuszczu czy węglowodanów i błonnika.
Z jadłospisu mogą skorzystać osoby z insulinoopornością. Jadłospis będzie też odpowiedni dla osób z nadwagą i dyslipidemią oraz oczywiście dla wszystkich osób bez problemów zdrowotnych.
Pod jadłospisem znajduje się garść wskazówek do jadłospisu między innymi na temat zamienników.
JADŁOSPIS, RAZEM Z LISTĄ ZAKUPÓW NA DWA DNI, POBIERZESZ NA DOLE STRONY
Śniadanie : Błyskawiczna sałatka z fasolki szparagowej i jajek, pieczywo
Obiad: Orientalna sałatka z komosą ryżową, indykiem i warzywami, rukola
Podwieczorek: Jogurt z pomarańczą i cynamonowo-migdałową granolą
Kolacja: Sałatka z łososiem, warzywami i grzankami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Urozmaicenia i wskazówki:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
CYNAMONOWA GRANOLA Z MIGDAŁAMI
Składniki na 1 porcję:
Sposób przygotowania:
Ciekawostka:
prażenie orzechów, nasion i pestek sprawia, że tracą one swoje prozdrowotne właściwości - pod wpływem temperatury większość zdrowych tłuszczów i witamin ulega zniszczeniu.
Dlatego migdały najlepiej dodać na patelnię na sam koniec.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Podsumowanie:
1804 kcal, 100 g B, 74 g T, 199 g W, 37 g B
WARZYWA
• Jeśli podane w jadłospisie ilości warzyw są znacznie większe, niż zjadane przez Ciebie do tej pory - zwiększaj ich porcje stopniowo.
Zbyt gwałtowne zwiększenie ilości warzyw, szczególnie w postaci surowej, może powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (wzdęcia, gazy, a nawet biegunki).
Jelita muszą mieć czas, żeby dopasować się do nowej sytuacji.
PIECZYWO
• Jeśli dotąd w Twojej diecie królowało białe pieczywo - nie przestawiaj się od razu na pieczywo żytnie razowe. Zrób okres przejściowy i na początek wprowadź do diety pieczywo typu graham.
Sytuacja identyczna jak w przypadku warzyw - zmiany wprowadzaj stopniowo.
WODA
• Jeśli zwiększasz w diecie ilość warzyw, wprowadzasz nieoczyszczone pieczywo i kasze, zwiększasz przez to ilość błonnika w diecie.
Pamiętaj więc o tym, żeby równocześnie zwiększać ilość wypijanych w ciągu dnia płynów. Jest to niezbędne, aby błonnik działał prawidłowo. W przeciwnym razie może spowodować zaparcia.
KASZA, MIĘSO I RYBY
• Podana masa produktów dotyczy produktów przed obróbką (sucha kasza, surowe mięso).
ZAMIENNIKI
• Komosa ryżowa - możesz wymieniać na inne kasze, ryż brązowy - w tej samej ilości.
• Oliwa z oliwek i olej rzepakowy - możesz używać zamiennie.
• Rukola - możesz wymieniać na dowolne inne sałaty.
PRZYPRAWY
• Każdy doprawia według gustu - choć wszędzie, gdzie to potrzebne, dodaję wskazówki na temat doprawiania, przyprawy nie są uwzględnione na lisie zakupów - wybierz takie, jakie lubisz najbardziej.
• W tym miejscu wspomnę jedynie, że warto doprawiać posiłki szczególnie suszonymi ziołami (bazylia, cząber, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie) - ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne.
Jadłospis, razem z listą zakupów na 2 dni, pobierzesz tutaj:
Najnowsze
w tej kategorii:
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone