Zastanawiasz się, jak mogą wyglądać jadłospisy, które przygotowuję? Poniżej znajdziesz przykładowy zestaw posiłków na cały dzień. Składa się z czterech posiłków i jednej przekąski.
Jadłospis możesz też pobrać w wersji do druku lub w wersji na telefon.
Tutaj przeczytasz,
jak układam programy żywieniowe we współpracy indywidualnej.
ŚNIADANIE
490 kcal, 26 g B / 17 g T / 63 g W
Kanapki
z szynką z kurczaka
i gotowanym jajkiem, warzywa
SKŁADNIKI
Jaja kurze całe - 1 sztuka
Chleb żytni razowy - 3 kromki
Szynka gotowana z piersi kurczaka - 4 plastry
Masło - 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 1 łyżeczka
Papryka czerwona - 1/4 sztuki
Rukola - 1 garść
Rzodkiewka - 3 sztuki
Ogórek kiszony - 1 sztuka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajko ugotuj na półtwardo. Chleb posmaruj cienko masłem, na wierzchu ułóż plasterki szynki i jajka. Warzywa pokrój według uznania, ułóż na talerzu obok kanapek.
Całość skrop oliwą.
II ŚNIADANIE
300 kcal, 13 g B / 22 g T / 13 g W
Sałatka
z pieczonym burakiem,
fetą i orzechami
SKŁADNIKI
Burak - 1 średni
Ser typu feta - 1/4 kostki
Orzechy włoskie - 1/2 garści
Rukola - 1 garść
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraki obierz i pokrój w ćwierćtalarki. Wymieszaj je z łyżeczką oleju lub oliwy i szczyptą przypraw (majeranek, czerwona papryka, sól).
Przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, następnie piecz około 30 minut. Wyciągnij i odstaw do przestudzenia.
Orzechy posiekaj, ser pokrój w drobną kostkę lub pokrusz. Na talerzach ułóż rukolę, następnie buraki, ser i orzechy.
Całość skrop oliwą. Sałatkę możesz też przełożyć do pudełka i zabrać na pracy lub do szkoły.
OBIAD
611 kcal, 32 g B / 23 g T / 71 g W
Spaghetti
z mięsem z indyka
SKŁADNIKI
Makaron pełnoziarnisty spaghetti - 1/2 garści
Indyk, mięso mielone - 1/2 szklanki
Olej rzepakowy lub oliwa - 1 i 1/2 łyżki
Cebula - 1/2 sztuki
Czosnek - 1 ząbek
Papryka czerwona - 1/3 sztuki
Pomidory w puszce - 1/4 szklanki
Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
Natka pietruszki, posiekana (lub szczypiorek)- 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czosnek i cebulę obierz, paprykę oczyść. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę, czosnek i przyprawy (majeranek, oregano, cząber, paprykę czerwoną i ostrą, sól, pieprz) zeszklij na oleju.
Po chwili dodaj paprykę, wymieszaj, duś kilka minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, następnie dodaj pomidory w puszce, duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie ugotuj makaron na al dente.
Mięso mielone rozgnieć lub rozmieszaj do jednolitej masy, dodaj do sosu, kiedy warzywa będą już miękkie. Gotuj przez kilka minut, dokładnie mieszając mięso z resztą sosu.
Makaron polej sosem, dodaj świeżo posiekaną natkę pietruszki.
PRZEKĄSKA
198 kcal, 9 g B / 8 g T / 23 g W
Koktajl
z mrożonych jagód
SKŁADNIKI
Kefir, 2 % tłuszczu - 3/4 szklanki
Siemię lniane - 1 łyżka
Jagody, mrożone - 3/4 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do naczynia blendera wlej kefir. Wsyp jagody i siemię lniane.
Zmiel wszystko na jednolitą masę.
KOLACJA
408 kcal, 32 g B / 21 g T / 26 g W
Zapiekanka jajeczna z brokułami,
sos jogurtowy,
mix warzyw
SKŁADNIKI
ZAPIEKANKA JAJECZNA Z BROKUŁAMI
[Składniki na 4 porcje]
Jaja kurze całe - 6 sztuk
Brokuły - 1 duży
Twaróg półtłusty - 1 kostka / 250 g
Olej rzepakowy - 1 łyżka
Czosnek - 4 ząbki
SOS JOGURTOWY [Składniki na 4 porcje]
Jogurt naturalny - 1 duży / 350-400 g
Majonez - 1 łyżka
Czosnek - 1 ząbek
Przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, tymianek
MIX WARZYW [Składniki na 4 porcje]
Sałata rzymska mini - 1 sztuka
Papryka czerwona - 1 sztuka
Pomidor - 2 średnie
Kiełki rzodkiewki - 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ZAPIEKANKA
Brokuła umyj i podziel na średniej wielkości różyczki. Ponacinaj łodygi (dzięki temu wszystko ugotuje się równomiernie) i wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę. Ugotuj na al dente. Wyciągnij z wody i odstaw do przestudzenia, następnie pokrój brokuła na mniejsze części.
W dużej misce połącz składniki na zapiekankę: twaróg rozgnieć z jajkami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oleju, przyprawy i brokuła, dokładnie wymieszaj.
Masę przelej do naczynia żaroodpornego, posmarowanego cienką warstwą oleju. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz około 30-35 minut, do momentu, kiedy góra się zetnie, ale nie dłużej (zapiekanka dodatkowo stężeje po przestudzeniu - nie czekaj, aż góra się bardzo zarumieni, bo zrobi się twarda skorupa).
SOS JOGURTOWY
Czosnek przetrzyj, przełóż do miseczki i wymieszaj z przyprawami i majonezem. Dodaj jogurt i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
MIX WARZYW
Warzywa umyj i pokrój według uznania, jedz jako dodatek do zapiekanki.
Jeśli podobają ci się takie treści, to koniecznie daj znać ;)
Możesz to zrobić na przykład klikając lubię to! lub udostępniając - dzięki temu będę wiedzieć, czy tworzyć kolejne takie wpisy.
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone