Pyszny i prosty sernik bez pieczenia, bez dodatku cukru, o niskiej zawartości tłuszczu.
Przepis przyjazny dla osób z insulinoopornością, cukrzycą typu II dyslipidemią oraz dla innych osób, które ograniczają ilość cukrów prostych i tłuszczów nasyconych w codziennym jadłospisie.
Ze względu na niższą zawartość kalorii w porównaniu do tradycyjnych serników - wygodny deser na diecie odchudzającej - oczywiście po wliczeniu w bilans kaloryczny (wartość odżywczą całości i ilość makroskładników znajdziesz pod przepisem).
Forma o średnicy min. 20 cm - sernik ma wtedy 7-8 cm wysokości.
Forma może być większa, wtedy sernik będzie nieco niższy - ciasto łatwiej będzie pokroić na więcej kawałków.
Czas przygotowania:
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i erytrytolem. Dodaj żółtko, olej i mleko, wymieszaj i ugnieć składniki - powinna powstać jednolita masa. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kolejną łyżkę mleka.
Z ciasta uformuj cienkie wałeczki, pokrój na plasterki o grubości około 1,5 cm. Plasterki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieć dodatkowo widelcem. Ciasteczka powinny być niewielkie.
Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz całość około 20 minut - po 15 minutach sprawdź, czy ciasteczka nie są już gotowe (czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek). Ciasteczka odstaw do wystudzenia , następnie pokrój w drobną kostkę.
*Ciasteczka możesz upiec dzień wcześniej.
Twaróg zblenduj z jogurtem, olejkiem waniliowym i erytrytolem na gładką masę - potrwa to około 5 minut. Jeśli dodajesz odżywkę białkową - dodaj ją na sam koniec.
Żelatynę wymieszaj z wodą, odstaw do napęcznienia na kilka minut, następnie wstaw do większego naczynia wypełnionego bardzo gorącą wodą. Mieszaj od czasu do czasu, aż żelatyna się rozpuści (potrwa to kilka minut).
Do żelatyny dodaj 1 łyżkę masy serowej, szybko wymieszaj, następnie mieszankę dodaj do reszty serowej masy i ponownie zblenduj - przez chwilę, tylko do połączenia składników.
Na koniec do serowej masy dodaj pokrojone ciasteczka, wymieszaj całość i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do lodówki i przejdź do robienia galaretki.
Galaretkę razem z erytrytolem rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj maliny i zblenduj całość. Kiedy masa przestygnie, przelej całość na sernik.
Jeśli używasz lekko rozmrożonych malin, masa jest chłodna zaraz po zblendowaniu i możesz wylać ją na sernik od razu.
Sernik najlepiej przygotować wieczorem dzień przed zjedzeniem, tak, żeby ciasteczka miały czas lekko zmięknąć.
Całość: 2052 kcal / 196 g B / 81 g T / 151 g W ogółem / 13 g błonnika
Obliczenia nie uwzględniają erytrytolu i odżywki białkowej.
Najnowsze
w tej kategorii
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone