Sposobów na to, żeby zastąpić sklepowe sosy jest wiele, a większość z nich to sposoby bardzo proste. Dzisiaj weźmy pod lupę sos czosnkowy.
Bierzesz jogurt naturalny, opcjonalnie niewielką ilość majonezu, czosnek, ulubione przyprawy, mieszasz i gotowe! Poniżej przedstawiam moją propozycję i proporcje, jakie najczęściej - zazwyczaj na oko - stosuję.
jogurt naturalny - około 1 szklanka
majonez - 1 łyżka, opcjonalnie
(tutaj znajdziesz przepis na domowy majonez w 3 minuty)
czosnek - 1-3 ząbki
przyprawy
Do niewielkiej miski wsyp przetarty czosnek, dodaj przyprawy i majonez, dokładnie wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki jogurtu, wymieszaj i dopiero wtedy dodaj resztę jogurtu i znowu wymieszaj.
Stopniowe dodawanie jogurtu zapobiega powstawaniu grudek - dzięki temu sos będzie gotowy o wiele szybciej.
Jeśli chodzi o przyprawy, to ja zawsze dodaję całą mieszankę - sól, pieprz, paprykę czerwoną, słodką wędzoną, papryczkę chili, suszone i świeże zioła (uwielbiam wersję z tymiankiem), czasami dodaję też kurkumę czy gałkę muszkatołową. Sos ma też ciekawy smak z dodatkiem niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego.
Ale myślę, że równie dobrze sprawdzają się też najprostsze połączenia, takie jak sól, pieprz i majeranek!
Zajrzyj też tutaj
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone