W dzisiejszym artykule opowiem trochę o moich metodach pracy i podejściu do układania jadłospisów we współpracy indywidualnej
Pojawi się też co nieco moich rozważań na temat tego, czy jadłospis zawsze jest potrzebny oraz kilka słów o tym, dlaczego sam jadłospis NIE WYSTARCZY.
W najbliższym czasie zamierzam omówić znaczenie i rolę zarówno jadłospisu jak i edukacji podczas zmiany nawyków, zebrać też plusy i minusy takich rozwiązań.
Dzisiaj kilka słów na temat roli jadłospisu podczas zmiany nawyków, w następnym wpisie będzie z kolei o ...minusach i pułapkach, w jakie można wpaść, kierując się jedynie jadłospisem.
Wbrew pozorom nie jest to kwestia oczywista. Oczywiście jadłospis - przy odpowiednim jego wykorzystaniu - może być bardzo przydatnym narzędziem.
Z drugiej strony - są też przecież osoby, którym jadłospis będzie przeszkadzać w skutecznej zmianie, ponieważ źle reagują na rygor i narzucone z góry ograniczenia, z jakim jadłospis i słowo “dieta” się kojarzy (choć bardzo często niesłusznie, warto podjąć ryzyko i się przekonać). Dla takich osób lepszym wyborem będzie stopniowe dokonywanie zmian krok po kroku, a współpraca z dietetykiem będzie skoncentrowana na edukacji i powolnej modyfikacji zachowań żywieniowych pod okiem specjalisty, który na bieżąco będzie podpowiadał, czy działania zmierzają w odpowiednim kierunku.
(MAŁA DYGRESJA - pamiętajmy o chaosie informacyjnym, który nas otacza. Niestety samodzielna edukacja w internecie wiąże się z dużym ryzykiem zabłądzenia w niezbadane i niezweryfikowane przez naukę rejony, gdzie fakty mieszają się z manipulacją i często szkodliwymi poradami)
A może - jeśli nie masz żadnych chorób i chcesz po prostu zacząć jeść zdrowiej - wystarczy edukacja, czytanie etykiet i słuchanie potrzeb organizmu? To może być postępowanie równie skuteczne jak to oparte na stosowaniu jadłospisu - oczywiście jeśli taka edukacja opiera się na podstawie rzetelnych źródeł.
Sama widzę, że u niektórych osób lepiej sprawdza się zestaw zaleceń, edukacja i pomoc w samodzielnym komponowaniu posiłków, zmiany indywidualnie rozplanowane i wprowadzane krok po kroku.
Indywidualne - to znaczy dopasowane zarówno do potrzeb organizmu (w tym do stanu zdrowia) jak i sytuacji (stylu życia), preferencji kulinarnych i gotowości do zmian.
Mi osobiście bardzo bliskie jest podejście “dieta bez diety” oraz improwizacja. Jednak żeby to zagrało, trzeba najpierw zbudować nowe nawyki, ogromne znaczenie ma też poziom wiedzy. To właśnie wiedza i świadomość pozwala na improwizowane i ciągle zdrowe posiłki mimo różnych sytuacji, różnych produktów, które mamy pod ręką. Dlatego taka radosna twórczość moim zdaniem sprawdzi się lepiej już na dalszych etapach wprowadzania zmian.
Następnie, wraz z upływem czasu, zakorzenieniem się nowych nawyków, większym poziomem wiedzy - warto jest stopniowo przechodzić na tryb samodzielne go planowania posiłków.
Mało tego - jest to wręcz niezbędne i pozwala na właściwe odżywianie i utrzymywanie efektów “diety” nawet po zakończeniu współpracy z dietetykiem, a nie jedynie w trakcie.
Osobiście uważam, że o ile sama edukacja i stopniowa zmiana nawyków spełni swoje zadanie, to sam jadłospis to jednak za mało, ponieważ nie gwarantuje zmiany nawyków. Dlatego tworzę także zalecenia i materiały edukacyjne, a jadłospis dopracowuję o instrukcję obsługi.
Instrukcją obsługi nazywam wszystkie wskazówki, które umożliwiają wprowadzenie jadłospisu w życie i rady na temat tego, jak radzić sobie w niecodziennych sytuacjach.
Są to wskazówki takie jak:
Informacje na temat tego, jakie produkty możesz wymieniać między sobą (dzięki temu nie porzucisz całej "diety" kiedy nie masz pod ręką wszystkich składników, albo jesteś w niecodziennej sytuacji).
Dokładny opis wykonania potraw (makaron ugotowany do miękkości to już nie to samo co makaron ugotowany al dente, mimo, że ciągle pełnoziarnisty, warto też podać cały przepis, czyli opis, jak wykonać potrawę krok po kroku, a nie jedynie produkty, które mają się znaleźć w wybranym posiłku).
Lista zakupów.
Odpowiednio opracowany jadłospis razem z zestawem zaleceń i wskazówek, pozwala wyrobić nawyk jedzenia posiłków w odpowiednich porcjach, stanowi inspirację do tworzenia własnych wersji dań (bardzo często do tego namawiam, dzięki temu możliwa jest aktywna nauka samodzielnego komponowania posiłków już w trakcie współpracy).
Gotowy plan oszczędza czas i zmniejsza poziom stresu, który związany jest z samodzielnym szukaniem informacji, podejmowaniem decyzji i planowaniem zakupów i komponowaniem posiłków - to nie jest na początku najłatwiejsze, szczególnie jeśli otacza nas mnóstwo sprzecznych informacji.
Kolejna zaleta - nie trzeba też samodzielnie wyliczyć kaloryczności każdego posiłku (ja szczerze podziwiam wytrwałość osób, które każdy posiłek z osobna wpisują w aplikację, żeby sprawdzać na bieżąco, czy nie przekroczyły kalorii).
Na podstawie jadłospisu, który jest wzbogacony o odpowiednie wskazówki nauczysz się komponować pełnowartościowe posiłki. Dzięki temu możesz tworzyć własne wersje posiłków, nawet w niecodziennych sytuacjach albo wtedy, kiedy masz do dyspozycji inne produkty, niż w jadłospisie.
Jedząc według jadłospisu możesz się zorientować, jakie porcje są dla Ciebie odpowiednie i wyrobić sobie nawyk jedzenia określonych produktów w dobranych pod Ciebie porcjach i ilościach.
Jadłospis może stanowić inspirację do tworzenia innych posiłków, nie tylko w trakcie współpracy z dietetykiem ale również po jej zakończeniu.
Jeśli jadłospis jest właściwie skomponowany, nauczysz się, jak gotować różnorodne posiłki, tak, żeby dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Dostajesz opracowany dla Ciebie i dostosowany do Twoich potrzeb plan działania i program żywieniowy.
Z takimi narzędziami nie musisz samodzielnie planować zakupów i posiłków, nie musisz się zastanawiać, czy jesteś na właściwej drodze. Nie dasz się łatwo nabrać na drogie suplementy i diety cud.
Odpada konieczność samodzielnego poszukiwania informacji na temat tego, jak bilansować posiłki samodzielnie, nie musisz obliczać kaloryczności posiłków i sprawdzać, czy Twoje posiłki zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Zaczynasz od razu jeść odpowiednio, a samodzielności uczysz się w międzyczasie. To znacznie skraca czas, jaki jest potrzebny do osiągnięcia celu w porównaniu z działaniem i szukaniem odpowiedniego postępowania za pomocą prób i błędów.
Dzięki temu, że masz z góry założony "plan działania" nie musisz się ciągle pilnować i co chwilę podejmować decyzji "zjeść czy nie zjeść", "zacznę od poniedziałku".
Jest to istotne wsparcie, kiedy budujesz nowe nawyki, a Twoje zachowania żywieniowe nie są jeszcze zautomatyzowane.
Gotowy i z góry założony plan pomaga w motywacji i redukuje poziom stresu (choć, jak pisałam wyżej, są też osoby, które mogą stresować się bardziej - dla takich osób odpowiednie będą działania podejmowane krok po kroku).
Najnowsze
w tej kategorii:
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone