Gzik, czyli ser twarogowy wymieszany z dodatkami - tradycyjnie ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorkiem, czasami z cebulą, olejem lnianym lub nawet gotowanym jajkiem.
Do tego ziemniaki - najlepiej w mundurkach, gotowane lub pieczone. Jeśli ziemniaki pieczone - olej wykorzystuję właśnie do pieczenia (nacieram wtedy ziemniaki olejem i przyprawami), jeśli gotowane - olej lub oliwa ląduje w gziku. Jest to źródło zdrowych tłuszczów, których naprawdę nie ma sensu pomijać.
Pyry z gzikiem to kolejny prosty i pyszny posiłek - co prawda na ziemniaki trzeba trochę poczekać, ale wystarczy wrzucić je przecież do piekarnika i robią się same. W międzyczasie można przygotować gzik i zrobić jakiś szybki trening! ;)
bo akurat to miałam pod ręką - wyszło naprawdę dobre, więc muszę dodać do kolekcji przepisów na blogu.
Podane proporcje sprawdzą się jako posiłek dla dwóch osób lub przekąska dla czterech osób - pod przepisem podałam wartość energetyczną i makroskładniki w przeliczeniu na te dwie większe porcje.
młode ziemniaki – 4 duże lub 80-10 mniejszych / 500 g
olej rzepakowy – 2 łyżki/ 20 g
przyprawy: sól, papryka czerwona, oregano, tymianek, gałka muszkatołowa
czosnek - 1-2 ząbki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ponakłuwaj widelcem. Jeśli różnią się rozmiarem – te większe przekrój na pół, dzięki temu upieką się równomiernie.
Ziemniaki natrzyj olejem rzepakowym (możesz wymienić na oliwę), przetartym czosnkiem i przyprawami. Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 190 stopni.
W wersji uproszczonej możesz ziemniaki po prostu ugotować w mundurach – też będą pyszne! Olej lub oliwę dodaj wtedy do twarogu.
twaróg półtłusty – 1 kostka / 200 g
jogurt naturalny – 4-5 łyżek / 100 g
rukola – garść
rzodkiewka – pęczek
przyprawy: czarnuszka, sól, pieprz
opcjonalnie – 1 ząbek czosnku
Rzodkiewkę zetrzyj na wiórki lub drobno posiekaj, przełóż do miseczki.
Dodaj twaróg, jogurt, posiekaną rukolę, przetarty czosnek, sól i pieprz.
Dokładnie wymieszaj.
Gzik podawaj z ciepłymi ziemniakami, całość posyp czarnuszką i dodaj więcej rukoli.
Na grafice podałam wartość energetyczną i makroskładniki po podziale na 2 większe porcje.
Najnowsze
w tej kategorii
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone