Chrupiąca a zarazem lekka tarta na jaglanym, a właściwie jaglano-owsianym spodzie, ze słodko kwaśnym nadzieniem - idealny deser na początek lata, kiedy sezon na rabarbar trwa w najlepsze.
Do przełamania kwaskowatego smaku rabarbaru służy tutaj dodatek jabłka, więc dodatek cukru jest naprawdę niewielki a przy bardzo słodkim jabłku - właściwie zbędny.
Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj ten przepis - spód składa się z kaszy, płatków owsianych i niewielkiej ilości oleju - i już, gotowe.
Jeśli masz ochotę, dodaj cynamon lub inne ulubione przyprawy, być może trochę słodzidła (u mnie była to łyżeczka brązowego cukru).
Jest to wersja prawdziwie odchudzona, bo te tradycyjne przepisy na kruche ciasta zakładają zazwyczaj dość dużą zawartość tłuszczu, do tego sporo cukru - a tutaj niespodzianka, niewielka ilość oleju w zupełności wystarczy.
Kasza jaglana glutenu nie zawiera. Płatki owsiane same w sobie również, jednak ze względu na możliwość "zanieczyszczenia" glutenem poprzez styczność ze zbożami, które zawierają gluten podczas zbiorów, transportu czy przechowywania - osoby z celiakią powinny wybierać płatki owsiane certyfikowane.
Do podsypania - zamiast mąki pszennej, żytniej czy orkiszowej - również wskazane będzie użycie mąki bezglutenowej, albo po prostu zmielonych na mąkę płatków owsianych.
kasza jaglana - 1/2 szklanki suchej lub 1 i 1/4 szklanki ugotowanej
płatki owsiane górskie lub zwykłe - 1/2 szklanki
olej rzepakowy - 3 łyżki
ciepła woda - jeśli kasza ugotowana jest na sypko - około 1/4 szklanki, jeśli jest wilgotna - wody potrzeba mniej lub wcale
dodatkowo:
brązowy cukier/ksylitol/erytrytol - 1-2 łyżeczki
cynamon - 1 łyżeczka, opcjonalnie goździki - 2-3 sztuki (dodane podczas gotowania)
rabarbar - 2 gałązki
jabłko - 1 średnie
cynamon - 1-2 łyżeczki
dodatkowo:
brązowy cukier/ksylitol/erytrytol - 1 łyżeczka
(słodkości nadaje już jabłko, więc nie jest to konieczny dodatek)
Kaszę jaglaną ugotuj na sypko - do gotowania dodaj cynamon i goździki. Odstaw do przestudzenia.
Do kaszy dosyp płatki owsiane i odrobinę cukru, dodaj olej i zblenduj na niejednolitą masę. Jeśli masa jest sucha, dodaj kilka łyżek wody (jeśli kasza będzie ugotowana na sypko, będzie potrzebne około 1/3 szklanki wody).
Masa powinna być zwarta i łatwo formować się w dłoniach, ale nie powinna być zblendowana na maksa - pojedyncze ziarenka kaszy i kawałki płatków mogą być widoczne.
Masę wyłóż na blat, w razie potrzeby podsyp mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm.
Ciasto wyłóż do foremki posmarowanej cienką warstwą oleju. Gdyby rozerwało się podczas przekładania - to nic, po prostu sklej je z powrotem w foremce.
Ciasto ugnieć dodatkowo palcami - część ciasta wypchnij po brzegach, tak, żeby się zawinęło i uniosło do góry - później owiniesz nim nadzienie (zerknij na zdjęcia i wszystko będzie jasne ;).
Rabarbar i jabłka pokrój w kostkę, wymieszaj z cynamonem i ewentualnie odrobiną cukru, następnie wyłóż na ciasto. Wystające brzegi ciasta zawiń na owoce i przyciśnij dłonią.
Tartę wstaw do gorącego piekarnika. Piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 190 stopni.
W połowie pieczenia skontroluj owoce - jeśli zaczynają przysychać od góry, skrop je niewielką ilością wody (u mnie było to około 2 łyżki).
rabarbar i jabłko pokrój w kostkę, wymieszaj z cynamonem i łyżeczką cukru (cukier nie jest konieczny, możesz go też zastąpić ksylitolem albo erytrytolem)
kaszę i płatki zblenduj z odrobiną cukru, olejem i kilkoma łyżkami wody
masa ma być gęsta i zwarta, ale nie powinna być zblendowana na idealnie gładką masę
z masy uformuj kulę, podsyp mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm
placek przełóż do foremki posmarowanej cienką warstwą oleju
całość ugniataj palcami, aż brzegi ciasta się podwiną
na ciasto wyłóż rabarbar wymieszany z jabłkiem i cynamonem
wystające brzegi ciasta zawiń na nadzienie
całość wstaw do piekarnika
piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 190 stopni
w połowie pieczenia sprawdź nadzienie - jeśli zacznie przysychać, skrop je 2 łyżkami wody
Żeby usunąć charakterystyczną dla kaszy jaglanej goryczkę - przed gotowaniem przelej ją wrzątkiem albo podpraż delikatnie na suchej patelni. Później ugotuj już według wskazówek na opakowaniu.
Podczas gotowania kaszy - oprócz cynamonu dodaj też kilka goździków, które dodatkowo wzbogacą smak. Innym ciekawym dodatkiem może być mielony imbir i ziarenka kardamonu.
Najnowsze
w tej kategorii
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone