Prosty przepis na leniwe dyniowe (lub kopytka jak kto woli, bo to właściwie taka wersja pośrednia, która zawiera i mąkę, i ser, i dynię jako zamiennik dla ziemniaków) czyli błyskawiczne kluski dyniowo-serowe, w wersji z mąką pełnoziarnistą.
Żeby było szybko, warunek jest jeden – puree dyniowe najlepiej przygotować wcześniej. Zresztą najwygodniej jest wrzucić do piekarnika większą ilość dyni, upiec, podzielić na porcje i zamrozić – pokrojone lub właśnie w postaci puree. Kiedy jest potrzebne, wyciągamy i wykorzystujemy – np. jako składnik zupy krem, jako składnik sosu, do babeczek czy do innych dań, takich jak właśnie leniwe.
Przygotowywanie części składników wcześniej (wieczór wcześniej lub jeszcze wcześniej i mrożenie) to jeden z dobrych sposobów na ułatwienie sobie gotowania, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu w ciągu dnia.
Takie przygotowania można poczynić w weekend i część półproduktów zamrozić/zamknąć w słoikach, warto też poświęcić chwilę wieczorem na zaplanowanie posiłków na kolejny dzień i chociażby wstępne przygotowanie części składników.
PROSTY PRZEPIS NA LENIWE DYNIOWE Z KURKAMI,
CEBULKĄ I KOLENDRĄ
- składniki na 3-4 porcje
- dynia – ok. ½ średniej dyni / 500 g (z tej ilości wychodzi około 2 szklanki dyniowego puree)
- mąka pszenna pełnoziarnista – 1 szklanka / ok. 130 g + do podsypania
- twaróg półtłusty – 1 kostka / 250 g
- jaja kurze całe – 1 sztuka / 50 g
- olej rzepakowy – 1 łyżka / 10 ml
- przyprawy
- do podania
- kurki – 2 szklanki / 200 g
- cebula – 2 sztuki / ok. 200 g
- olej rzepakowy – 2 łyżki / 20 ml
- przyprawy
- kolendra liście, świeże – 3 garści / 3 g
- przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, oregano, papryka czerwona: słodka, ostra i wędzona, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa
PROSTY PRZEPIS NA LENIWE DYNIOWE Z KURKAMI,
CEBULKĄ I KOLENDRĄ
- sposób przygotowania
- Dynię upiecz, przełóż do miski, następnie zmiksuj na puree.
- Puree wymieszaj z mąką, odrobiną oleju, jajkiem i przyprawami, naczynie przykryj i odstaw na 10-15 minut.
- Do masy dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj całość, rozgniatając twaróg dłońmi.
- Ciasto wyciągnij na blat podsypany mąką, uformuj wałki, następnie pokrój je w paski (masa może lekko kleić się do rąk, ale podsypanie mąką powinno wystarczyć, żeby uformować ciasto - ważne, żeby nie wyrabiać go na tym etapie zbyt długo, bo ciasto znowu może zacząć lepić się do rąk).
- Kluski wrzucaj partiami na wrzącą, lekko osoloną wodę, zamieszaj delikatnie, żeby nie przyklejały się do dna.
- Gotuj do wypłynięcia.
- Podawaj z duszoną cebulką i kurkami (do duszenia dodaj resztę oleju, przyprawy i kilka łyżek wody), posypane posiekaną kolendrą.
LENIWE DYNIOWE Z KURKAMI, CEBULKĄ I KOLENDRĄ
- urozmaicenia i wskazówki
- Kolendrę można zamienić na posiekaną natkę pietruszki lub świeże zioła (tymianek, oregano, rozmaryn), kurki można zamienić na inne grzyby, np. boczniaki czy pieczarki.
- Leniwe można przygotować w większej ilości, przechować w lodówce, a na następny dzień odgrzać w mikrofali lub podpiekając w piekarniku.
- Warto wcześniej (np. w weekend) przygotować puree z dyni w większej ilości, podzielić na porcje i zamrozić - wtedy danie będzie naprawdę błyskawiczne do zrobienia.
LENIWE DYNIOWE Z KURKAMI, CEBULKĄ I KOLENDRĄ
- wartość energetyczna i makroskładniki
CAŁOŚĆ: ok. 1392 kcal, 81 g B, 53 g T, 166 g W ogółem, 39 g błonnika
1/3 Z CAŁOŚCI: 464 kcal, 27 g B, 18 g T, 55 g W ogółem, 13 g błonnika