Byłam ciekawa efektów - często spotykam przepisy z listą składników tak długą, że już samo czytanie lekko zniechęca! Na szczęście okazało się, że można zrobić też pyszny deser w uproszczonej wersji. Pianki są bardzo dobre, wyglądają też zachęcająco.
Żeby je zrobić, wystarczą tak naprawdę bazowe składniki - maliny, jogurt i żelatyna. Reszta to już kwestia potrzeb i kreatywności.
Ja dodałam trochę erytrytolu i soku z cytryny do warstwy jogurtowej. Dno wysypałam niewielką ilością wiórków kokosowych.
Masa malinowa moim zdaniem dosładzania nie potrzebuje. Dzięki temu pianki są lekkie i orzeźwiające w smaku, idealne na cieplejsze dni.
Masę możesz rozdzielić do małych foremek, na przykład takich na muffinki. Równie dobrze mogą być to też większe naczynia, takie jak salaterki.
Składniki podstawowe:
maliny, jogurt naturalny lub skyr, wiórki kokosowe, żelatyna
Składniki dodatkowe:
to urozmaicenia, które dodatkowo podkręcą smak, na przykład odrobina wybranego słodzidła (ksylitol, erytrytol lub brązowy cukier) - wystarczy pół łyżeczki, kilka kropli soku z cytryny
maliny: 200-250 g (2 szklanki)
żelatyna: 2 łyżeczki
dodatkowo: 3 łyżki wiórków kokosowych do wysypania foremek
skyr/jogurt naturalny 150 g (1 małe opakowanie)
żelatyna: 2 łyżeczki
opcjonalnie: erytrytol/ksylitol: pół łyżeczki lub więcej, łyżeczka soku z cytryny
żelatynę rozpuść w 4-5 łyżkach gorącej wody, dokładnie wymieszaj, odstaw do przestudzenia
zmiksuj z malinami, które są w temperaturze pokojowej
foremki wysyp wiórkami kokosowymi
wyłóż malinową masę i odstaw do lodówki
żelatynę rozpuść w 4-5 łyżkach gorącej wody, dokładnie wymieszaj, odstaw do przestudzenia
zmiksuj z jogurtem (w temperaturze pokojowej), słodzikiem i aromatem sokiem z cytryny
wyłóż na malinową masę, odstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc
Kolejność warstw: na dno naczynia wysyp wiórki kokosowe, następnie wylej masę malinową. Kiedy trochę stężeje, wyłóż masę jogurtową, wyrównaj i lekko dociśnij.
WSKAZÓWKA:
jeśli maliny i jogurt są zimne, wymieszaj je z roztworem żelatyny bardzo szybko, zanim zdążą pojawić się grudki. Dla pewności możesz użyć blendera lub miksera.
Zajrzyj też tutaj
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone