Przepis powstał na podstawie tego (link: https://www.mojewypieki.com/przepis/odwrocone-ciasto-ze-sliwkami), ja wprowadziłam jednak kilka zmian
Oto co zrobiłam - mąkę pszenną białą wymieniłam na pełnoziarnistą (stąd dodałam też trochę więcej kefiru, pełnoziarnista mąka potrzebuje więcej płynu) a cukier na erytrytol. Masło zastąpiłam olejem rzepakowym. Sypnęłam też sporo cynamonu i imbiru, zarówno dla cudownego aromatu jak i właściwości przeciwzapalnych, którymi te przyprawy się odznaczają.
Postanowiłam też sprawdzić, co się stanie, jeśli składniki po prostu wymieszam zamiast ubijać wszystko pracowicie mikserem... eksperyment się udał, ciasto wyszło sprężyste i miękkie, bez śladu zakalca, choć naprawdę wysokie (wina mniejszej blaszki, niż ta wskazana w przepisie - miało być ok. 23 cm, u mnie było niecałe 20 cm).
Forma: 20-27 cm średnicy
(u mnie 20 cm, dlatego ciasto wyszło dość wysokie – a przy tym puszyste i napowietrzone - przy użyciu większej blaszki łatwiej będzie pokroić na więcej kawałków)
CAŁOŚĆ: 2005 KCAL, 57 g B, 91 g T, 230 g W ogółem, 55 g błonnika
Najnowsze
w tej kategorii
justynabielka.dietetyk@gmail.com
jmkbielka@gmail.com
+48 534 624 775 (pn-pt w godzinach: 10.00-19.00)
Justyna Bielka - Grocka Dietetyk Onkologiczny
NIP: 6941667946
REGON: 385098740
Formularz kontaktowy
Dane kontaktowe
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone