Pyszny owsiany omlet, który daje sytość na długo!
Bez dodatku cukru, z twarogiem, orzechami i rodzynkami.
Dodatek otrębów, orzechów i białka sprawia, że indeks glikemiczny jest niższy. Dzięki temu taki posiłek będzie źródłem energii na dłużej. Sprawdzi się jako słodkie śniadanie, II śniadanie i przekąska - zarówno zjedzona w domu, jak i zabrana do pracy.
Jako dodatek można dorzucić świeże owoce. Najprościej - może być to prostu jabłko lub gruszka. Dodatkowa polewa z jogurtu nie jest tutaj konieczna - omlet jest lekko chrupiący z zewnątrz, ale pozostaje wilgotny wewnątrz.
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych
1/3 kostki twarogu (ok. 65 g)
2 łyżeczki oleju
5-6 łyżek wrzątku
- dodatki:
2 łyżeczki posiekanych rodzynków (10 g)
3 łyżeczki posiekanych orzechów (10 g)
1/3 łyżeczki cynamonu
Płatki i otręby wsyp do miseczki. Zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia. W tym czasie posiekaj rodzynki i orzechy, następnie dodaj je do płatków i otrębów razem z twarogiem, łyżeczką oleju i cynamonem. Wymieszaj dokładnie, wbij jajko i wymieszaj jeszcze raz.
Małą patelnię posmaruj cienką warstwą oleju, lekko podgrzej, następnie wylej masę. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 5-7 minut. Po tym czasie placek odwróć lub przełóż na drugą, większą patelnię, również posmarowaną cienką warstwą oleju. Smaż, również na minimalnym ogniu przez kolejne 7 minut, tym razem już bez przykrycia.
Jeśli nie zależy Ci bardziej na czasie, możesz też usmażyć mniejsze placuszki. Masę nakładaj łyżką i smaż pod przykryciem na małym ogniu około 3-4 minuty z każdej strony.
Podawaj ze świeżymi owocami.
Zajrzyj też tutaj
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone