Niskokaloryczna i sycąca pasta o ciekawym, lekko orzechowym posmaku, który nadaje świeżo zmielona czarnuszka i siemię lniane. Smaku i koloru (a i właściwości antyoksydacyjnych) dodają jeszcze przyprawy, takie jak kurkuma, czerwona papryka, pieprz i tymianek. Tutaj warto eksperymentować, każdemu mogą pasować inne smaki, ale doprawiać zawsze warto.
Mamy białko, zdrowe tłuszcze, dodatek warzyw w postaci rzodkiewki. Jeszcze pełnoziarniste lub razowe pieczywo, które dostarczy węglowodanów złożonych, a pełnowartościowe śniadanie gotowe! Porcja jest naprawdę spora, aż trudno uwierzyć, że tak niskokaloryczna.
Co ważne, pasta jest szybka do zrobienia, więc polecam spróbować szczególnie w środku tygodnia na szybkie śniadanie (zwłaszcza, że pastę można przygotować wieczorem).
twaróg półtłusty - 1 kostka / 250 g
rzodkiewka - 1 pęczek, ok. 10 sztuk / 150 g
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 4 łyżki / 80 g
czarnuszka - 1 łyżka / 10 g
siemię lniane - 1 łyżka / 10 g
olej rzepakowy - 1 łyżeczka / 5 g
przyprawy: sól, kurkuma, pieprz, papryka czerwona, pieprz czarny, tymianek
Zmiel czarnuszkę i siemię lniane (na przykład w młynku do kawy) i wsyp do miseczki.
Dodaj pokruszony twaróg, jogurt, olej, przyprawy i wymieszaj dokładnie.
Na koniec wmieszaj do pasty pokrojoną drobno lub startą na wiórki rzodkiewkę.
Podawaj jako dodatek do pieczywa lub nadzienie do naleśników.
1/3 pasty to około:
180 kcal / 18.5 g B / 8.9 g T / 10 g W / 2.7 g błonnika
1 porcja pasty + 2 kromki chleba żytniego razowego to około:
340 kcal / 22.6 g B / 10 g T / 45.8 g W / 8.6 g błonnika
Zajrzyj też tutaj
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone