Pasta z makreli w wyrazistej odsłonie, zarówno pod względem kolorystycznym jak i smakowym. Lekko pikantny posmak, który nadaje posiekany por można podkręcić dodatkowo czarnym pieprzem i ostrą papryką.
Pasta sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, zwłaszcza w miesiącach jesiennych i zimowych, kiedy mocne kolory na talerzu sprawiają szczególną satysfakcję!
No i akurat jest sezon zarówno na pora, jak i buraki, a tłuste ryby są bardzo pożądane w jadłospisie ze względu na zawartość witaminy D i kwasów omega - 3.
Jednym słowem - warto spróbować ツ
posiekany por - 2 łyżeczki / 10 g
burak, ugotowany - 1/2 średniej sztuki / 50 g
twaróg półtłusty - 1 plaster / 30 g
olej rzepakowy - 1 łyżeczka / 5 g
wędzona makrela - 3 łyżki / 50 g
przyprawy: pieprz, papryka wędzona i ostra, tymianek
Z makreli usuń ości, przełóż rybę do miseczki.
Dodaj twaróg, olej, posiekanego pora i ugotowanego buraka pokrojonego w drobną kostkę.
Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Pastę podawaj jako dodatek do pieczywa.
1 porcja pasty to około:
221 kcal / 17 g białka / 14.3 g tłuszczu / 6.7 g węglowodanów / 1.3 g błonnika
1 porcja pasty + 3 kromki chleba żytniego razowego to około:
459 kcal / 23 g białka / 16 g tłuszczu / 60.4 g węglowodanów / 10 g błonnika
Zajrzyj też tutaj
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone