Ryż na mleku i to na słodko - takie zestawienie kojarzy się raczej z deserem lub słodkim ryżowym puddingiem ze sklepowej półki, który jest wręcz przesycony cukrem, a wartości odżywczych ma niewiele albo wcale. I słusznie!
Jednocześnie jest to też kombinacja, która jest wprost uwielbiana przez wiele osób, a szczególnie dzieci... i bardzo ciężko zrezygnować z niej na stałe, prawda?
Ale ten problem można rozwiązać. Zaraz się o tym przekonasz - pokażę Ci kilka sposobów na to, jak zamienić taki deser w pełnowartościowy posiłek. Taki, która zaspokoi zarówno ochotę na coś pysznego, jak i dostarczy wartości odzywczych, tak cennych dla organizmu.
Troszkę niżej znajdziesz też mój przepis na ryż na słodko w wersji smakowej kokos-banan-malina. Myślę, że zadowoli niejednego wielbiciela ryżowych słodkości!
Jeszcze niżej zamieściłam informację na temat podstawowych wartości odżywczych, jakich dostarcza jedna porcja przygotowana według mojego przepisu:
ilość kalorii, białek, tłuszczów i węglowodanów oraz błonnika pokarmowego.
Na początek kilka ogólnych wskazówek, które pomogą Ci tworzyć własne wersje ryżanki.
Po pierwsze, zrezygnuj z wersji sklepowej - taka dostarczy Tobie lub Twojemu dziecku jedynie cukru i pustych kalorii.
Postaw na własną ryżankę - podejrzewam, że gotowanie ryżu na mleku brzmi dość zniechęcająco. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliło, w dodatku ryż długo się gotuje... Mój sposób jest taki, że gotuję po prostu więcej ryżu w trakcie przygotowywania obiadu, następnie część odkładam na noc do lodówki. Rano podgrzewam tylko mleko i dodaję resztę składników, w tym ryż.
Ryż - biały wymień na pełnoziarnisty brązowy, świetnie sprawdzi się też czerwony. Najwięcej wartości odżywczych i błonnika znajduje się właśnie w osłonie ziarna, której biały ryż jest pozbawiony.
Dodatki - maliny, truskawki, owoce leśne i jagodowe, wiśnie, czereśnie - to owoce o niskiej zawartości cukrów prostych, jednocześnie bogate w witaminy. Są doskonałym dodatkiem do owsianek, ryżanek, jaglanek i innych podobnych posiłków. Owoce o wyższej zawartości cukru, takie jak winogrona, banany a w szczególności owoce suszone, dodawaj w umiarkowanych ilościach.
Czym posłodzić - im więcej słodkich owoców, tym mniejsza ilość cukru będzie potrzebna do podbicia smaku. Używaj niewielkich ilości miodu lub brązowego cukru, ksylitolu lub innych naturalnych słodzików.
ryż czerwony pełnoziarnisty, suchy - 3 łyżki (45g) LUB ugotowany - 9 łyżek (135g)
mleko, 2% tłuszczu - 3/4 szklanki (200 ml)
wiórki kokosowe - 2 łyżki (12g)
maliny (świeże lub mrożone) - 2/3 szklanki (80 g)
banan - 1/2 sztuki (60g)
ksylitol - pół łyżeczki (3g)
Najwygodniej będzie, jeśli ryż ugotujesz dzień wcześniej - na przykład w trakcie przygotowywania obiadu - i przechowasz przez noc w lodówce.
Mleko wlej do rondelka, dodaj ugotowany ryż, ksylitol i wiórki kokosowe. Podgrzej całość, następnie dodaj maliny i dokładnie wymieszaj.
Banana pokrój w plasterki i delikatnie podgrzej na patelni (dla smaku możesz dodać szczyptę cynamonu), następnie dodaj do ryżanki.
Zajrzyj też tutaj
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone