Taka sałatka to prosty i pyszny sposób na zwiększenie ilości ryb w diecie. Najlepiej smakuje, kiedy po przygotowaniu przynajmniej przez noc poleży w lodówce. Dobrym dopełnieniem będzie tutaj pełnoziarniste lub razowe pieczywo.
Do wykonania wystarczą zaledwie 4 składniki: jogurt grecki, gotowane buraki, cebulka i oczywiście śledzie. Do tego pieprz i ulubione zioła (u mnie tymianek i oregano tym razem, dodałam też słodką wędzoną paprykę).
500 g śledzi
4 średnie buraki, ugotowane
1 mała cebula
1 duży kubek jogurtu greckiego (300-400 g)
pieprz, papryka czerwona, tymianek, oregano (lub inne zioła)
1-2 kromki pieczywa na porcję
Śledzie wymocz przez noc w zimnej wodzie (lub przynajmniej 3-4 godziny, wymieniając w tym czasie wodę 2-3 razy).
Pokrój je na mniejsze części, wymieszaj z pokrojonymi w kostkę burakami, posiekaną drobno cebulą i jogurtem.
Dopraw pieprzem, papryką i ziołami. Dokładnie wymieszaj.
Przełóż do szczelnego pojemnika i odstaw na noc do lodówki. Śledzie zjedz w ciągu 2-3 dni.
1 porcja to około:
437 kcal / 26.4 g B / 24.2 g T / 31 g W / 4.9 g błonnika
* porcja, dla której policzyłam kalorie i makroskładniki to:
1/5 sałatki z przepisu + 1 kromka chleba żytniego razowego
Zajrzyj też tutaj
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone