Jeśli szukasz przepisu na szybki i zdrowy obiad z makaronem, to ten pomysł na pewno Ci się spodoba.
Jeśli taki zestaw brzmi zachęcająco, to koniecznie musisz spróbować.
Sama bardzo sobie cenię takie posiłki. Dość często zdarza się, że potrzebuję zrobić obiad lub kolację na szybko - nie zawsze chce mi się gotować skomplikowane posiłki, nie zawsze też mam wystarczająco dużo czasu. W takie dni proste przepisy - takie jak ten - sprawdzają się znakomicie!
Składniki, których potrzebujesz to makaron spaghetti, najlepiej pełnoziarnisty lub z mąki durum, mięso mielone, koncentrat pomidorowy, groszek, pęczek natki pietruszki i… możemy zaczynać!
Makaron pełnoziarnisty spaghetti (możesz wymienić na tagliatelle) - 1 duża garść (150g)
Groszek zielony - 1,5 szklanki (240 g)
Pietruszka, liście - 1 mały pęczek (40g)
Czosnek - 1-2 ząbki (10g)
Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek - 1 łyżka (10ml)
Mięso mielone z indyka - 200 g
Koncentrat pomidorowy, 30% - 3 łyżki (75g)
Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek - 1/2 łyżki (5ml)
PRZYPRAWY
sól, pieprz
papryka czerwona, ostra i słodka wędzona, oregano, gałka muszkatołowa, inne ulubione
czarnuszka - do posypania
Makaron ugotuj na al dente w lekko osolonej wodzie.
W międzyczasie przygotuj pulpeciki: wymieszaj mięso, koncentrat pomidorowy, olej i przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona i wędzona, oregano). Uformuj małe pulpeciki. Umaż je na suchej patelni ze wszystkich stron, ostrożnie odwracając - pulpeciki będą delikatne. Powinny być gotowe po około 5 minutach.
Przygotuj pastę: groszek przepłucz na sicie, następnie zblenduj na jednolitą masę z przetartym czosnkiem. Dodaj posiekaną natkę (część zostaw do posypania), olej rzepakowy lub oliwę, przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka wędzona) i zblenduj krótko jeszcze raz.
Pastę wymieszaj z makaronem, na wierzchu ułóż pulpeciki. Posyp dodatkowo posiekaną natką pietruszki i czarnuszką.
Całość możesz posypać dodatkową garścią zieleniny, rukolą, roszponką lub inną sałatą, którą masz pod ręką.
Zarówno pastę, pulpeciki, jak i makaron możesz przygotować w większej ilości i część przechować w lodówce na następny dzień. Obiad będzie gotowy jeszcze szybciej!
Dla urozmaicenia smaku, do zielonej pasty z groszku i pietruszki - oprócz czosnku - możesz też dodać odrobinę świeżego przetartego imbiru lub łyżkę soku z cytryny.
Groszek zielony - wybieraj mrożony lub świeży. Jeśli korzystasz z groszku konserwowego - sprawdzaj etykietę, czy nie zawiera dodatku cukru.
Zajrzyj też tutaj
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone