Zimowa surówka z sezonowych warzyw - to jest możliwe! Jeden z wariantów to połączenie marchewki i kalarepy z dodatkiem orzechów włoskich. Taka surówka sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kolacji, a także jako lekka przekąska.
1 średnia marchewka (ok. 60-70 g)
1/3 kalarepy (ok.60 - 70 g)
pół łyżki otrębów owsianych
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich (ok. 5 g)
1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g)
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka słodka wędzona
Marchewkę i kalarepę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przesyp do miseczki.
Dopraw do smaku, dodaj olej, otręby i wymieszaj. Całość posyp posiekanymi orzechami.
1 porcja: 136 kcal / 4 g białka / 9 g tłuszczu / 14 g węglowodanów / 5 g błonnika
Zajrzyj też tutaj
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone