DIETETYK ONKOLOGICZNY

mgr Justyna Bielka-Grocka

Dieta łatwostrawna podczas chemioterapii_przykładowy jadłospis, posiłki i przepisy_dla chorych na raka
12 lipca 2021

Przykładowy jadłospis - dieta łatwostrawna podczas chemioterapii

Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis dla Pacjentów w trakcie chemioterapii.

Pamiętaj o tym, że Twoja dieta może wymagać dodatkowych modyfikacji.

 

Wpływ na dobór zaleceń ma indywidualna sytuacja, na którą składa się wiele czynników - rodzaj i stopień zaawansowania choroby nowotworowej, rodzaj i etap leczenia, wyniki badań, stan odżywienia, występowanie nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancja laktozy).

Duże znaczenia mają występujące aktualnie objawy - inna dieta będzie odpowiednia dla osób z biegunkami, inna w przypadku zaparć. Nie bez znaczenia jest też obecność chorób współistniejących, na przykład cukrzycy czy chorób nerek.

To wszystko ma wpływ na rodzaj wskazanych i przeciwskazanych produktów, ich porcje a nawet sposób przygotowania, liczbę posiłków i ich konsystencję.

 

Oprócz ogólnych zaleceń dochodzi jeszcze indywidualna tolerancja poszczególnych produktów, która u każdej osoby wygląda nieco inaczej. Część Pacjentów musi dodatkowo uważać nawet na produkty lekkostrawne, inni mogą rozszerzyć dietę lekkostrawną o produkty takie jak orzechy, większe porcje warzyw i owoców, niektóre nasiona roślin strączkowych.

 

Jeśli masz wątpliwości co do tego, jak powinien wyglądać Twój jadłospis, czy pomaga łagodzić objawy zamiast je prowokować, czy pokrywa potrzeby organizmu trakcie leczenia i walki z chorobą, skorzystaj z pomocy dietetyka onkologicznego.

 

 

 

 

SKONTAKTUJ SIĘ PRZEZ FORMULARZ 

SPRAWDŹ OFERTĘ I KALENDARZ KONSULTACJI

​​​​​​

 

 


 

Przykładowy jadłospis - dieta łatwostrawna podczas chemioterapii

 


 

ŚNIADANIE: Owsianka z bananem i malinowym musem

 

SKŁADNIKI:

  • płatki owsiane błyskawiczne - 3-4 łyżki
  • mleko (w przypadku nietolerancji laktozy - wybierz mleko bez laktozy lub mleko roślinne fortyfikowane w wapń) - 1 szklanka
  • tłuste mleczko kokosowe - 2-3 łyżki
  • banan - 1/2 sztuki
  • maliny - 2-3 łyżki musu z przetartych przez sitko malin (mogą być świeże lub mrożone)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Płatki ugotuj na mleku do miękkości - dodaj też kilka łyżek wody, zmniejszy to ryzyko przypalania się owsianki w trakcie gotowania.

  • Owsiankę wyłóż do miseczki, wymieszaj z mleczkiem kokosowym.

  • Owsiankę udekoruj plasterkami banana i malinowym musem.

 

UWAGI:

  • Mleczko kokosowe to dodatek, który ma podbić zawartość kalorii w posiłku - produkty, które w małej objętości dostarczą sporo energii, są szczególnie polecane w przypadku utraty masy ciała.

 

 

II ŚNIADANIE: Puchate placuszki z bananem

 

SKŁADNIKI:

  • banan - 1/2 sztuki (60 g)
  • jajka - 1 całe jajko + 1 białko 
  • mąka pszenna, typ 550 - 1 płaskie łyżki (20 g)
  • płatki owsiane, błyskawiczne - 30 g (3 łyżki)
  • olej rzepakowy - 1 łyżeczka (5 g)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

 

OBIAD: Koperkowe puree z duszonym mięsem i marchewką

 

SKŁADNIKI:

  • ziemniaki - 3-4 średnie sztuki (ok. 250 g)
  • marchewka - 1 średnia (ok. 60 g)
  • mąka pszenna - 1 łyżka (ok. 10 g)
  • mięso z udek kurczaka lub indyka bez skóry - 1 porcja (ok. 150 g)
  • masło - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • koperek, drobno posiekany - 2 łyżeczki
  • przyprawy: czerwona papryka, gałka muszkatołowa, odrobina soli, suszone zioła (cząber, tymianek, oregano)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, ugnieć na puree. Wymieszaj z łyżeczką oliwy, szczyptą gałki muszkatołowej i drobno posiekanym koperkiem.

  • Marchewkę obierz i ugotuj razem z pokrojonym w niewielką kostkę mięsem w niewielkiej ilości delikatnie osolonej wody. Pod koniec gotowania pozwól, aby większość bulionu odparowała, następnie dokładnie wszystko posiekaj.

  • W pozostałym z gotowania bulionie rozpuść mąkę - mieszaninę dodaj do posiekanej marchewki i mięsa, następnie gotuj, aż powstanie sos. Dopraw całość do smaku (czerwona papryka, odrobina curry, suszone zioła, sól do smaku). Na koniec do sosu dodaj masło i wymieszaj.

  • Koperkowe puree wyłóż na talerz, pośrodku zrób zagłębienie i dodaj marchewkowy sos z posiekanym mięsem. 

  • Całość posyp dodatkową porcją posiekanego koperku lub inną zieleniną.

 

UWAGI:

  • Marchewka i mięso - możesz też wykorzystać ugotowane wcześniej w zupie, a oprócz tego dodać też inne ugotowane przy okazji warzywa, na przykład korzeń pietruszki. Na diecie łatwostrawnej unikaj za to pora i selera, szczególnie twardych części.

  • Ważna zasada diety łatwostrawnej to przygotowywanie posiłków bez dodatku tłuszczów, a uzupełnianie ich bezpośrednio przed jedzeniem. Tłuszcze niepoddane obróbce termicznej, spożywane w kontrolowanych ilościach, nie stanowią tak dużego obciążenia dla przewodu pokarmowego, co tłuszcze poddane smażeniu. Tłuszcze stanowią cenne źródło energii, pełnią też ważne funkcje w organizmie - dlatego nie należy ich całkowicie wykluczać z diety.

 

PRZEKĄSKA: Ciasto drożdżowe z jabłkami i jogurtem

 

SKŁADNIKI:

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Ciasto zjedz z dodatkiem jogurtu.
  • Z jogurtu odłóż jedną łyżkę - wykorzystasz ją do pasty na kolację.

 

 

KOLACJA: Kanapki z pastą z jajek i buraka

 

SKŁADNIKI:

  • pieczywo pszenne lub graham (w zależności od tolerancji) - 3 kromki (90 g)
  • masło - 1 łyżeczki (10 g)
  • jaja kurze całe - 1.5 sztuki
  • burak - 1 średni
  • jogurt naturalny typu skyr - 1 łyżka
  • przyprawy: sól do smaku, czerwona papryka, suszone zioła

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Jajka ugotuj na twardo (około 6 minut gotowania - unikaj gotowania jajek tak długo, że powstają niebieskie obwódki wokół żółtek), obierz, rozgnieć widelcem. 

  • Buraki drobno posiekaj lub zetrzyj na wiórki. Wymieszaj z jajkami i jogurtem. Dopraw do smaku.

  • Pieczywo posmaruj masłem, następnie pastą. 

  • Kanapki możesz dodatkowo posypać drobno posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

 

UWAGI:

  • Dieta łatwostrawna nie zawsze musi się wiązać z całkowitym zakazem spożycia pieczywa innego niż białe. W wielu przypadkach do diety można też włączyć inne rodzaje pieczywa, na przykład pieczywo typu graham. Listę produktów wskazanych i przeciwwskazanych warto omówić z dietetykiem, który specjalizuje się w żywieniu Pacjentów onkologicznych.

 

 

SKONTAKTUJ SIĘ PRZEZ FORMULARZ 

SPRAWDŹ OFERTĘ I KALENDARZ KONSULTACJI

 

 

Najnowsze

w tej kategorii:

05 kwietnia 2024
Przykładowy jadłospis, który można stosować w trakcie chemioterapii, kiedy nie występują nasilone dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W tej sytuacji
16 stycznia 2024
Zwiększenie ilości białka w diecie to jedno z najczęstszych zaleceń kierowanych do pacjentów onkologicznych, to również jedna z pierwszych kwestii,
05 maja 2021
Na czym polega dieta łatwostrawna, po co się ją wprowadza i kiedy może przynieść korzyści? Jeśli zastanawiasz się, dla kogo

Bądźmy w kontakcie

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone